چند روز قبل استاد راهنمام دیدم و گفت که شنبه بیا ببینمت .
منم رفتم که ببینمش ولی قبل از کلاس بود و وقت نداشت . چون خیلی وقت بود سر کلاس تهویه مطبوع ننشسته بودم و خیلی از مطالبش را فراموش کرده بودم رفتم سر کلاس تا یه خورده یادآوری بشه . کلاس خوب و تقریبا استانداردی بود . هر چند من قبلا سه بار سر کلاس سه تا استاد متفاوت تهویه مطبوع را شنیده بودم . برای بار چهارم نکته هایی را می شنیدم که باز هم برام تازگی داشت . این خاصیت بسیار جالبی از تهویه مطبوع هست که هر کسی یک سبک خاصی یا بهتره بگم یک دید خاصی از تهویه داره و دارم کم کم قانع میشم که بگم نحوه ی تفکر مهندس ها در تهویه مثل اثر انگشتشون منحصر به فرده ...
کلاس کم تر از یک ساعت بیشتر طول نکشید . مطالب درسی که تموم شد . استاد نگاهی به بیرون پنجره انداخت و با صدایی که یک آه مداوم درش نهفته بود ، اشاره ای به آلودگی هوا کرد.
از اینجا به بعد من حرف های استاد را با ادبیات خودم میگم .
میدونید آلودگی هوا خوب بیشتر از این که یک مساله ی تکنیکال و مهندسی باشه یک مساله ی رفتاری و اقتصادیه.
ما میدونیم که هوا آلوده اس ولی با وجود این با ماشین های تک سرنشین تردد می کنیم ! چرا این کار را می کنیم ؟ خوب من در بهترین شرایط اسمش را می گذارم اضطرار. یک زمانی باغبان ، بیلش را می گذاشت روی کولش و آواز خوان میرفت سر باغش، امروز ولی این باغبان های دانشگاه از یک فاصله ی متوسط 100 کیلومتری به دانشگاه می ایند . دانشجو، باغبان، استاد، کارمند و غیره این فاصله را نه میتوانند پیاده بیایند و نه می توانند با دوچرخه این فاصله را طی کنند ، در بهترین شرایط رو به اتوبوس های دانشگاه می آورند که آن هم از نظر تولید آلودگی نبودنش بهتر از بودنش هست .
خوب چه می شود کرد با این آلودگی ...؟
سکانس اول :
دونالد ترامپ طی یک انتخابات جنجالی بالاخره رییس جمهور منتخب آمریکا شد ، و این برای من به شکل دیگری ترسناک است. به ندازه ی کافی راه و چاه برای جلوگیری ترامپ از شروع یک جنگ احمقانه وجود دارد. به اندازه ی کافی هم آمریکایی های عاقل توی اون کشور پیدا میشود که جلوی نژاد پرستی های او را بگیرد اما چیزی برای این که جلوی دونالد ترامپ را در لغو اجرای معاهده ی پاریس بگیرد نیست. چند وقت قبل نظرش را در این باره گفت که این یک کلک از طرف چین هست تا نرخ رشد اقتصادی ما را متوقف کند. اروپایی ها چند روز قبل این بحث در بین خودشان ، رواج پیدا کرد که احتمال دارد ترامپ معاهده ی محیط زیستی پاریس را نقض کند . این یک ترس جدی است. ما که مهندس مکانیک هستیم بیشتر از هر کس دیگری به دلیل آلودگی محیط زیستواقف هستیم .
تقریبا تمامی صنایع در چین و هند و امریکا و انگلیس و دیگر کشور ها ، تمامی سعی خود را می کنند که از ارزان ترین سوخت ممکن استفاده کنند . انگلیسی ها و هندی ها و چینی ها به وفور از زغال سنگ استفاده می کنند چون فوق العاده ارزان است . چینی ها تقریبا هر چیزی را می سوزانند ... مساله مساله ی رقابت و اقتصاد است .
سکانس دوم :
با این بشری که هر روز در حال مصرف هست و با این مصرفش هم نمیشود کاری کرد چه می شود کرد؟
نه می توان به باغبان دانشگاه گفت که با دو چرخه بیا چون نمیشود . و نه می وان به او گفت نیا چون هم او به این درآمد نیاز دارد و هم دانشگاه به او . یک نیازی در بشر وجود دارد ، نیازی به مصرف که هیچ کاری برای آن نمیشود کرد .
این مساله این را به ذهن می آورد که نکند ابر قدرت های جهان یک روز بنشینند کنار هم و با استدلالی به احمقانگی استدلال استفاده از بمب اتم ، کشتار بخشی از جمعیت بشر را برای حفظ بخش بزرگتری از جمعیت دیگر بشر توجیه کنند!
با دیدن افرادی مثل دونالد ترامپ ، این ترس بیشتر قدرت می گیرد .
سکانس سوم :
جهان بعد از صنعتی شدن شروع به تولید کرد . ملت ها یا تولید کردند یا از تولیدات دیگران خریدند . کارخانه ها بزرگ شدند و صنایع هر روز به تولید خودشان افزودند .
یک شیخ نشین امارات را که بیخ گوش خودمان است را در نظر بگیرید.
همه چیز به انها داده اند از هواپیما های پهن پیکر تا حتی پیست اسکی وسط کویر !!! مگر این اعراب چه قدر برج می خواهند ؟ دنیا به یک نقطه ای میرسد و رسیده که دیگر جایی برای فروش کالا نخواهد ماند .
خوب در این دنیا افراد مریض و سرمایه دار به چه چیزی روی می آورند ؟ بیایید چیز هایی را که ساخته ایم خراب کنیم تا دوباره بازار مصرف پیدا شود .
مثال آن چیزی که بر سر سوریه آوردند . در سوریه حتی یک کارخانه ی لوله سازی سالم هم پیدا نمیشود.
در این هنگامه ی پر آشوب به نظر میرسد رسالت جامعه ی نخبگان به خصوص دانشگاهیان ایجاب می کند که درباره ی این مسایل اولا بحث کنند دوما برای خروج از این بحران ها راهکارهایی اندیشه کنند .
سکانس پایانی
اولا آلودگی محیط زیست را باید جدی بگیریم
دوما نباید بگذاریم که بازیچه ی حوس بازی های سیاست های کثیف سرمایه داری شویم .
امیدبه این که آنچه به زحمت به دست آورده ایم در آتش فتنه های این زمانه خاکستر نشود.
در حل مسائل CFD در سیالات یا انتقال حرارت یک بعدی به حل ماتریس سه قطری tdma نیاز داریم. در مسائل دو بعدی ماتریس پنج قطری و در مسائل سه بعدی به حل ماتریس هفت قطری نیاز داریم.
کد لازم برای حل ماتریس سه قطری در ادامه مطلب :
!************************ T D M A ******************************* ! * ! Solution of a linear system of algebraic equations with * ! a tridiagonal matrix of coefficients.(No pivoting) * ! Equation no. i : * ! a(i)*x(i-1) + b(i)*x(i) + c(i)*x(i+1) = d(i), * ! i = 1,2,...n * ! === USE === * ! * ! call tdma(n,a,b,c,d,x) * ! or * ! call tdma(n,a,b,c,d,d) * ! * ! In the last case, vector d contains the solution. * ! * ! === INPUT === * ! * ! n ....... integer . Number of equations * ! a(1:n) .. real vector . Lower diagonal.Element A(1) * ! is not used. * ! b(1:n) .. real vector . Main diagonal * ! c(1:n) .. real vector . Upper diagonal.Element C(N) * ! is not used. * ! d(1:n) .. real vector . Right hand side of the system. * ! * ! === OUTPUT === * ! * ! x(1:n) .. real vector . The solution vector * ! * !********************** fortran 90 ****************************** subroutine tdma(n,a,b,c,d,x) implicit none integer, intent(in) :: n real, intent(in) :: a(n), c(n) real, intent(inout), dimension(n) :: b, d real, intent(out) :: x(n) ! --- Local variables --- integer :: i real :: q ! --- Elimination --- do i = 2,n q = a(i)/b(i - 1) b(i) = b(i) - c(i - 1)*q d(i) = d(i) - d(i - 1)*q end do ! --- Backsubstitution --- q = d(n)/b(n) x(n) = q do i = n - 1,1,-1 q = (d(i) - c(i)*q)/b(i) x(i) = q end do return end
برای اطلاعات بیشتر می تونید به ادرس های زیر مراجعه کنید:
https://en.wikibooks.org/wiki/Algorithm_Implementation/Linear_Algebra/Tridiagonal_matrix_algorithm
http://www.fem.unicamp.br/~im450/palestras&artigos/CFD%20of%20Turbulence_Chalmers_Un/chapter_7.pdf
یک نمونه کد دیگر
https://ww2.odu.edu/~agodunov/computing/programs/book2/Ch06/Thomas.f90
فلوچارتی که توی ادامه مطلب آوردم در واقع برای حل مسائل صریح استفاده می شه .
روشش فرق نمیکنه. میتونه آپویند Upwind باشه یا هر روش تک مرحله ای صریح دیگه ای .
سلام
من معمولا صفحه اول را برای خاطرات کنار می گذارم .
پس اگر می خواید از کد ها و برنامه هایی که توی وبلاگ گذاشتم ، استفاده کنید . از منو موضوعات که باید احتمالا طرف چپ این صفحه باشد استفاده کنید . دسته بندی ها هم که به نظر واضح میاد .
کد هایی که یک مساله مهندسی را حل کرده اند در زیر شاخه مهندسی قرار گرفته اند.
و کد ها و مطالبی که مربوط به روش های برنامه نویسی هستند را هم در زیر مجموعه مربوط به خودش در شاخه ی Programming قرار دادم .
امیدوارم که کد ها به دردتون بخورد.
در صورتی که تمایل دارید سوالی از من بپرسید چون دیر به دیر به نظرات وبلاگ سر می زنم سوالتون را می تونید به ایمیلم ارسال کنید.
alirezamecheng[@]gmail[dot]com
هر از گاهی هم توی کانال تلگرامم مطالبی را میذارم حواستید به اونجا هم سری بزنید
پی نوشت :
1- به عزیزان و مهندسین آینده و حال حاضر که بهشون تمرین دادن ، چه در درس برنامه نویسی کامپیوتر ، چه در درس CFD ، درس FEM ، محاسبات عددی ، روش های محاسباتی ، تحلیل به کمک کامپیوتر و ... برادرانه توصیه می کنم که تمام سعی خودشون را بکنند که کد ها را خودشون و با دستان مبارک خودشون بنویسند و از اینها صرفا برای رفع اشکالاتی که ممکنه از عدم آشنایی با دستور خاصی هست استفاده کنند . با کپی کردن کدها هیچ موفقیتی حاصل نخواهد شد. به علاوه که مهارت کد نویسی ، فارغ از این که شما به کدام گرایش رشته خودتان علاقه مندید ، مهارتی ضروری در سالهای پیش رو خواهد بود .
2- فعلا تعداد کد هایی که قرار دادم کم اند . ان شالله به مرور کد ها را بیشتر می کنم . D:
3- بعضی مطالب هم پسورد دارند که کاریش نمیشه کرد فعلا صلاح نبوده که منتشر بشن ... :دی
توضیحات Plot در متلب .
تنظیمات مربوط به خطوط در دستور پلات (یا هر دستور دیگری) در مطلب در ادامه مطلب ...